Bursa büyüyor tarım bitiyor!

08.03.2022 - Salı 04:06

Bursa Nilüfer Badırga Mahallesi sınırlarına Bursa-İzmir Otoyolu ve Tekstil Boyahaneleri Organize Sanayi Bölgesi (TESOB) yapılması nedeniyle, tarım alanları yok edildi. Mahalleli, tarım alanlarının değerinin çok altında kamulaştırıldığını söylerken bölgeye yapılması planlanan hızlı tren nedeniyle de birçok tarım alanının yok edilmesinden korkuyor.

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA- Badırga Mahallesinde tarım alanlarının kamulaştırılarak yerlerine Tekstil Boyahaneleri Organize Sanayi Bölgesi ve Bursa-İzmir Otoyolu yapılması nedeniyle tarım alanları yok edildi. Tarım alanlarının değerinin altında kamulaştırıldığını söyleyen mahalleli bölgeye yapılması planlanan hızlı tren nedeniyle de birçok tarım alanının yok olacağından korkuyor.

"ŞEHİR BÜYÜYOR TARIM BİTİYOR"

Bursa'da nüfusun artması ve sanayinin gelişmesiyle şehrin batıya doğru büyümesi oldukça hızlanmış durumda. Şehrin büyümesiyle de sanayilerin kurulabileceği tek yerler tarım alanları oldu. Bu alanlardan biri de Badırga Mahallesi. Mahalle'de yapılan Tekstil Boyahaneleri Organize Sanayi Bölgesi (TESOB) ve Bursa-İzmir Otoyolu nedeniyle daha önceleri buğday, karpuz, ayçiçeği gibi ürünlerin yetiştirildiği topraklar yok oldu. Mahalleli bu toprakların değerinin altında kamulaştırıldığını söylerken, yeni yapılacak olan hızlı trenin de bölgedeki birçok tarım alanını yok edeceğini söylüyor.

SUSUZ KARPUZ YETİŞEN TARIM ALANLARI

Yok edilen tarım alanlarında susuz karpuz yetiştiğini belirten Badırga Mahallesi Muhtarı Cevabi Yıldız, "Burada önceden tarım dışında kullanılacak bir alan yoktu. Tüm alanlar tarım için kullanılıyordu. Bölgeye Tekstil Boyahaneleri Organize Sanayi Bölgesi (TESOB) ve Bursa-İzmir Otoyolu yapılmadan önce buğday, ayçiçeği, kavun ve karpuz gibi ürünler ekiliyordu. Köylülerin tarlaları istimlak edildi ve tüm tarlalar yok oldu. Ayrıca bize değerinin altında bir para verdiler. Şu anda ise o bölgeler için trilyonlar konuşuluyor. Köylünün elinden çıktıktan sonra değerleri katlandı. Bu köyün geçim kaynağı tarım. Buna rağmen birçok tarım alanı bizim elimizden alındı. Şimdi bir de bu bölgeden hızlı tren geçeceği söyleniyor. O da geçerse daha çok tarım alanı elimizden alınacak. Otoyol geçmeden önce köyümüzde 1/1000'lik imar planlarının çıkacağı söylendi. Daha sonra projeler askıya alındı. Bu nedenle de arazileri değerinin altında aldılar. Arazilerinin üzerinden otoyol geçen köylülerimizden de hâlâ paralarını alamayanlar var" diye konuştu.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.