Kimpur, Letonya’daki yeni üretim üssüyle Avrupa pazarında büyüyecek
Yenilenebilir Enerji Karma Fon 1.Yılında
22.03.2022 - Salı 01:18İş Portföy Yönetimi (İş Portföy) ve J.P. Morgan Asset Management’ın (JPMAM), Türk yatırımcılar için yeni ve yaratıcı çözümler geliştirmek üzere sundukları Yenilenebilir Enerji Karma Fon yatırımcılardan ilgi görmeye devam ediyor.
IKP-İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon yatırımcılara sunulmasının birinci yıl dönümünde güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir enerji politikaları doğrultusunda artan kullanımı ile ortaya çıkan küresel ve yerel yatırım fırsatlarına erişim sağlamayı sürdürüyor. 21 Mart 2022 itibarıyla 10.620 yatırımcıya ulaşan ve 400 milyon TL büyüklüğü aşan fon son altı ayda ve bir yılda yarattığı enflasyon üzerindeki getirisiyle yatırımcısının yüzünü güldürüyor.
Dünya çapında üretilen elektriğin 2010 yılında 19’u yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilirken, günümüzde bu oran 27’yi aşmış durumdadır.* Uluslararası Enerji Ajansı tahminlerine göre ise bu oranın 2030 yılında 80’e yükseleceği öngörülmektedir. Tüketici tercihleri, regülasyonlar ve devlet destekleri yenilenebilir enerjiye yönelimi hızlandırmaktadır.
İş Portföy’ün portföy yönetimi tecrübesini ve JPMAM’ın küresel hisse senedi piyasalarındaki ve yapay zeka alanındaki yetkinliklerini bir araya getirdiği İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon iş birliği kapsamında, yenilenebilir enerji sektörüne kapsayıcı bir yapıda yatırım olanağı sağlayan küresel şirketlerin tespit edilmesi JPMAM’ın İş Portföy’e verdiği danışmanlık hizmeti ile gerçekleşiyor. İş Portföy’ün kurucusu ve yöneticisi olduğu Yenilenebilir Enerji Karma Fon TEFAS’a üye tüm banka ve aracı kurumlardan alınabiliyor. Fon portföyünün en az 80’i ile yenilenebilir enerji sektörünün potansiyelini en iyi şekilde yansıtan küresel ve yerel şirketlere yatırım yapılıyor.
JPMAM danışmanlığında kurdukları İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’un birinci yılında değerlendirmelerde bulunan İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan, JPMAM ile iş birliğinin sektörde örnek bir model teşkil ettiğini ifade ederken, yenilenebilir enerji alanına uzun vadeli bir perspektifle ortak olmanın güçlü bir yatırım değeri barındırdığı kanaatinde olduklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Hali hazırda ekonomilerin geleneksel güç kaynaklarından uzaklaşmasına ilişkin dönüşüm başlamış durumda ve dönüşümün giderek hızlanması kaçınılmaz görünüyor. Bu dönüşüm yenilenebilir enerji endüstrisinin yüksek bir büyüme potansiyeli sunduğunu da gösteriyor. Her ne kadar zaman zaman makroekonomik konjonktür, büyük ülkelerdeki yenilenebilir enerji politikaları veya şirket bazlı bilanço performansları getirilerde kısa vadeli dalgalanmalar yaratabilse de yenilenebilir enerji alanında uzun vadede getirilerin memnuniyet verici olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Politika yapıcıların teşvik uygulamaları çok önemli olmaya devam etmekle birlikte, yenilenebilir enerji endüstrisinin büyümesindeki asıl itici gücün en ucuz enerji üretim kaynağı olmasından geldiğini ve bu nedenle de enerji üretim tesisleri açısından yapılacak her türlü yeni yatırımın yenilenebilir enerjiye yoğunlaşacağını söyleyebiliriz. Ayrıca güncel olarak içinden geçtiğimiz süreç de ülkeler için enerji arzı güvenliğini daha önemli bir konu haline getirmiş ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırma potansiyelini ortaya çıkarmıştır.”
Sezercan ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadelenin sürdürülebilir bir gelecek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasının ve 2053'e yönelik net sıfır emisyon hedefini belirlemesinin memnuniyet veren olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin jeotermal, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi birden fazla yenilenebilir enerji kaynağı açısından yüksek potansiyeli olduğuna dikkat çeken Sezercan, Türkiye’nin yenilenebilir enerjinin kullanımı ve ekipman imalatı alanında önemli bir ülke olduğunu ve bu alandaki konumunu güçlendirdiğini sözlerine ekledi.
Sezercan sözlerine şöyle devam etti; “İş Portföy olarak biz de yenilenebilir enerji ve düşük karbon salınımına uzun süredir önem veren ve bu yönde çalışmalar yapan bir şirketiz. 2017’de İş Portföy Altyapı Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve 2019’da İş Portföy Yenilenebilir Enerji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile yenilenebilir enerji yatırımı yapan girişim sermayesi fonları kurduk, 2018’de kurduğumuz İş Portföy Elektrikli Araçlar Karma Fon ile de hem büyük bir başarı elde ettik hem de Türkiye’de yatırımcıların yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara yönelik farkındalığının artmasına katkı sağladık. Geçtiğimiz yıl ise İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’u yatırımcılarımız ile buluşturduk. Fonumuzun küresel hisse senedi seçiminde JPMAM’dan danışmanlık almaktayız. Bu temada 68** pay ile sektörün lideri konumundayız. Yenilenebilir enerji temalı yatırım fonlarımıza ek olarak; İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon), İş Portföy Tema Değişken Fon ile birlikte portföy yönetim sektöründe sürdürülebilirlik temasını sahiplenmekten gurur duyuyoruz.” dedi.
İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’un yatırım yaptığı küresel hisse senetleri, enerji sektöründeki dönüşüme bağlı olarak ortaya çıkan yatırım fırsatlarını yansıtıyor. Fon’un küresel hisse senedi seçiminde JPMAM danışmanlığı devreye girerken yurt içi sermaye piyasalarındaki yatırım stratejilerinin geliştirilmesinde ise İş Portföy’ün tecrübeli portföy yönetimi ekibi görevli.
JPMAM’ın ThemeBot adı verilen tescilli tematik robotu, doğal dil işleme (Natural Language Processing) yöntemini kullanarak 11.000’den fazla küresel hisse senedini gözden geçirirken bu süreçte haberler, şirket profilleri, araştırma notları ve resmî raporlamalardan oluşan yüz milyonlarca veri kaynağı hızlı bir şekilde analiz ediliyor ve likidite, piyasa değeri ve kârlılık gibi finansal göstergeler de dikkate alınarak yenilenebilir enerji temasını en güçlü şekilde yansıtan hisse senetleri tespit ediliyor.
İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’da yenilikçi girişimlerin yanı sıra sektördeki köklü şirketlerin de içinde yer aldığı çeşitlendirilmiş bir portföy ile geniş bir yelpazedeki şirketler bulunuyor. ThemeBot, emsal kriterlere göre yenilenebilir enerji sektörünü en iyi yansıtan şirketlerin yatırım havuzuna dahil edilmesini sağlıyor.
ThemeBot’un İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’a en uygun olan hisse senetlerini belirlemesinin ardından, JPMAM’ın AM Solutions – Quantitative Solutions takımı ThemeBot’un çıktılarını JPMAM’ın tecrübeli küresel hisse senedi analistleri ile birlikte çalışarak doğrulatıyor ve yenilenebilir enerji temasını yansıtacak en uygun hisse senetlerinin portföyde yer alması için ek bir filtre ve kontrol görevi görüyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı