Dünyanın En Dikkat Çekici Şehirleri Belli Oldu
‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’na 2022’de seçilen start-up’lar belli oldu.
21.04.2022 - Perşembe 01:50HSBC Türkiye tarafından bu yıl üçüncüsü hayata geçirilen ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’na katılmaya hak kazanan start-up’lar belirlendi. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan ‘İklim Eylemi’ne yönelik çalışmalar yapan 20 start-up, program kapsamında 6 aylık hızlandırma programına dahil olacak.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Hackquarters iş birliğiyle yürütülen programa katılmaya hak kazanan 20 start-up’a, 6 ay süresince 100 saatlik workshop ve farklı alanlarda uzman 20 kişiden oluşan bir ekip tarafından 200 saat mentorluk desteği sağlanacak. Start-up’lar programdan mezun olduklarında İşletme-Pazarlama-Büyüme başlıklı üç ana modül altında çok kapsamlı bir eğitimden geçmiş olacaklar.
İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çözümler geliştiren start-up’lara verdikleri desteğin kapsamını her yıl genişleterek sürdürdüklerini belirten HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, “WWF-Türkiye ve Hackquarters iş birliğiyle yürüttüğümüz eğitim programının 2022’de üçüncüsünü hayata geçirdik. Programa katılacak ve desteklenecek start-up sayısını bu yıl yaklaşık dört katına çıkardık ve 20 start-up belirledik. Bu start-up’lar pazarlamadan, finansa, ekonomiden, girişimciliğe, marka yönetiminden, dijital uygulamalara uzanan farklı konularda alanında önde gelen uzmanlardan oluşan bir kadrodan çok sıkı bir eğitim programı alacaklar. Bu kapsamlı program start-up’ların iş modellerinin ve projelerinin sosyal faydasının daha da güçlenmesini destekleyecek” dedi.
Söz konusu start-up’ların geliştireceği inovatif çözümlerin, ilkim değişikliği ile mücadelenin yaygınlaşmasına ve hızlanmasına önemli katkı sağlayacağına dikkat çeken Kervancı, “Diğer yandan, ilkim değişikliği ile mücadeleye yönelik teknolojiler geliştiren 47 unicorn, 2015’den bu yana toplam yaklaşık t 50 milyar Dolar yatırım aldı ve bu şirketlerin değeri yaklaşık 130 milyar Dolar olarak belirlendi” diye konuştu. Kervancı, HSBC Türkiye tarafından desteklenen Sürdürülebilir Büyüme Programı’nın ileride Türkiye’den de unicornların çıkmasının önünü açacağına inandığını söyleyerek, “ Her zaman olduğu gibi daha yaşanılabilir bir dünya hedefi için sorumluluk almaya ve yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
20 Proje…
Sürdürülebilir Tüketim
BeePlant (sürdürülebilir arı yetiştirme teknolojileri), Kybele's Garden (Biyoponik Tarım, sürdürülebilir tarım ve gıda çözümleri), Mapla Biotechnology (atıklardan yüksek katma değerli malzeme üretimi), Nanomik (gıda ve tarım ürünlerinin mikrokapsüllenmiş biyopestisidlerle korunması), Okil Doğal Yapı Malzemeleri (uluslararası standartlarla uyumlu doğal yapı malzemeleri), re-win (vintage kıyafet satışı).
Karasal Ekosistemlerin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımının Özendirilmesi
Airqoon (veriye dayalı hava kirliliği yönetimi çözümleri), Algdeha (yüksek besleyici mikroorganizmalar kullanan beslenme ve gıda endüstrisi çözümleri), Autonomous Sea Cleaner Robot Doris (deniz temisliği için insansız araç kullanımı), Bio-probif (miktroplastiklerin probiyotik bifidobakterilerle çözülmesi), Plankton Deniz Teknolojileri (su yüzeyindeki atıkların temizliği), Sumatrix Biotech (endüstriyel atıkların biyoselüloz temel ürünlere dönüştürülmesi).
Temiz Enerji
Momentum ARGE (küçük ölçekli yeni nesil rüzgar türbinleri), Salty Enerji Depolama (sodyum-iyon teknolojili batarya çözümleri), Theta Temiz Enerji Teknolojileri (güneş enerjisi endüstrisine yönelik akılı ve çevreci teknolojiler).
Atık Yönetimi
Biolive (zeytin çekirdeği ve bitki atıklarından biyopolimer üretimi), Cha Paper (siyah çay atıklarından kağıt malzeme), EasyBin (geri dönüşüme yönelik akıllı atık yönetim sistemi), KanguruPack (sürdürülebilir paketleme dönüşüm sistemi), Köstebek (elektronik atık geri dönüşümü).
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı