Buzağına Sahip Çık Projesiyle Ekonomiye 21 Milyon Kazanç

01.10.2022 - Cumartesi 00:42

Buzağına Sahip Çık Projesiyle Ölümler Yüzde 5’e Düştü

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilk olarak Menteşe ilçesinde hayata geçirilen “Buzağına Sahip Çık” projesi kapsamında 315 işletme 512 buzağı ziyaret edildi. Kasım ayına kadar 12 ilçede daha hayata geçirilmesi amaçlanan proje ile buzağı ölüm oranlarını yüzde 12’den yüzde 5’e düşürdüklerini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Enver Aydın, “204 bin TL bütçeli “Buzağına Sahip Çık” projemiz ile yıllık ekonomiye 21 milyon 156 bin lira katkı sağladık” diye konuştu.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Buzağına Sahip Çık” Projesinin tanıtım programı ve bilgi yarışması yapıldı.

Programa İl Tarım ve Orman Müdürü vekili olarak İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, İl Müdür Yardımcısı Erizan Yılmaz, İlçe ve Şube Müdürleri ile AK Parti Menteşe İlçe Başkanı aynı zamanda Köy-Koop Merkez Birlik Başkanı Eray Çiçek, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Gül, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen ve üreticiler katıldı. Yoğun katılımın olduğu programda ilk konuşmayı üreticiler adına Gazeller Mahallesinden Musa Çaybak yaptı. Projenin faydalarına değinen Çaybak, emeği geçen il ve ilçe müdürlüğüne teşekkür etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Enver Aydın hayvancılık sektörünün gelişmesi adına yaptıkları çalışmalara değinerek, “2021 TÜİK verilerine göre büyükbaş hayvan varlığımız 280 bin 991. İl Müdürlüğümüzce uygulanmaya başlayan, buzağıları Rota-Korona-E.Coli etkenlerine karşı korumayı amaçlayan ‘’Buzağı Kalkanı Projesi’’ne ek olarak ‘’Buzağına Sahip Çık Projesi’’ hayata geçirilmiştir. Yine 2020 yılında başlattığımız ‘’Hastalıktan Ari İşletme Projemizle’’ ilimizde tübeküloz ve bruselloz hastalıktan ari işletme sayısının bugün itibariyle 134’e çıkararak ülke sıralamasında birinci sıraya yükseldiğimizi belirtmek isterim” dedi. 204 bin TL bütçeli “Buzağına Sahip Çık” projesinin Mayıs-Haziran aylarında Menteşe ilçesinde uygulandığını söyleyen Enver Aydın, “Proje kapsamında bir ayda 315 işletmede 512 buzağı ziyaret edilmiştir. Menteşe ilçemizde pilot olarak hayata geçirilen projenin Kasım ayı içinde 12 ilçemizde daha hayata geçirilmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve aynı zamanda proje koordinatörü Mehmet Kuray da etkinliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Proje ile kurulan Buzağım Doğdu İhbar Hattı’na verilen cevapların ve eğitimlerin önemine değinen Kuray, “Projede buzağı ölüm oranı yüzde 12’den yüzde 5’e düşürüldü. Hedefimiz ise yüzde 2’nin altı. Bu çalışmamız ile yıllık ekonomiye kazanç ise 21 milyon 156 bin lira” şeklinde konuştu.

Öte yandan, kısa film gösteriminden sonra 9 üreticinin yakınları ile çift olarak katılım sağladığı yarışmada kıyasıya rekabet yaşandı. İlk soruları cevaplayan 3 kez yedek sorulara kalan yarışma sonucunda dereceler ve beraberlikler açıklandı. Taşlı Mahallesinden Özcan Çulhaoğlu ile Gülay Sarıkavak isimli yarışmacılar (Hala-Yeğen) birinci oldu. Hediye olarak süt sağım makinesi ile 5 çuval yem verildi. İkinciliği paylaşan Musa-Hikmet Çaybak çifti ile Serdar-Nazmiye Döğerli’ye (anne-oğul) buzağı kulübesi hediye edildi. Sultan-Hasan Ali Karakoza ile Semra-Süleyman Yılmaz çiftçi üçüncülüğü paylaştı. Üçüncülere ise 50 kilogramlık 5’ er çuval yem hediye edildi. Ayrıca katılan üreticiler arasında yapılan çekilişle 44 çuval yem, 4 adet süt sağım makinesi, 4 buzağı kulübesi hediye edildi.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.