EÜ TEKAUM Ar-Ge, test ve analiz çalışmalarını sürdürüyor

09.09.2022 - Cuma 10:42

Türkiye’nin kahramanlarının kıyafet ve teçhizatının test ve analiz merkezi

Milli Savunma, İçişleri, Tarım ve Orman, Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun teçhizatlarının testlerinin yapıldığı Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi araştırma geliştirme faaliyetlerine devam ediyor.

Türk tekstil ve hazır giyim sanayinin; üretim veriminin ve kalitesinin artırılması, yeni mamul tiplerinin geliştirilmesi, ulusal şartlara uyumunun sağlanması konusunda öncü bir araştırma kurumu olan Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM), yeni eğitim döneminde de çalışmalarını sürdürüyor. Ülke ekonomisine, tekstil ve hazır giyim sanayinin gelişimine katkıda bulunmak için sektörün ihtiyaç ve beklentilerine uygun bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme çalışmaları yapan merkez, tekstil ve konfeksiyon alanında araştırmacı elemanlar da yetiştiriyor.

EÜ TEKAUM Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan ile Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, merkez hakkında detaylı bilgiler verdi. Eğitim ve araştırma faaliyetlerine verdiği destekler için EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür eden Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, “Sayın Rektörümüzün öncülüğüne araştırma üniversitesi unvanı kazanan üniversitemizde bizim de sorumluluklarımız artı. Merkezimizde geliştirdiğimiz projelere destek oldukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Yeni dönemde daha fazla proje geliştirerek, hem üniversitemize hem de ülkemize daha büyük katkılar sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Kamu ile iş birliği içinde çalışıyoruz”

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Bozdoğan, “Milli Savunma, İçişleri, Tarım ve Orman, Sağlık Bakanlıkları gibi pek çok bakanlıkla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Polisimizin, askerimizin, itfaiyecilerimizin ve bu tür alanlarda hizmet veren tüm personellerimizin daha sağlam, gelişmiş teknolojilerle donatılmış kıyafetlerle sahaya inmesi için çalışmalar yapıyoruz. Laboratuvarlarımızda bulunan cihazlarla, üretilen malzeme ve kıyafetlerin performans testlerini analiz ediyoruz. Nihayetinde test sonuçlarına bağlı olarak bu malzemelerin kalitesini en üst seviyeye çıkarılması için çalışıyoruz. Merkezimiz bu faaliyetlerinin yanı sıra Tekstil Mühendisliği ve Emel Akın Meslek Yüksekokulu’nun bilimsel çalışmalarına da destek olmaktadır” dedi.

Laboratuvarlarında askeri malzemelerin performans testlerinin de yapıldığına dikkat çeken TEKAUM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, “Burada lif, iplik ve kumaşlara yönelik malzemelerin performans testlerini gerçekleştiriyoruz. Uluslararası metotlara göre yaptığımız testlerin yanı sıra, kendi geliştirdiğimiz test yöntemleri ve cihazlarımızla yapmaya başladığımız testler de bulunuyor. Örneğin, kumaşların insan cildinde oluşturduğu kaşındırma duygusunun objektif olarak ölçülmesinde TÜBİTAK 1001 destekli projemizle geliştirdiğimiz ‘Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı’ ve Üniversitemiz desteğiyle ürettiğimiz ‘Kumaş Sıvı Nem İletimi Ölçüm Cihazı’ bunlara güzel birer örnek. Bu test cihazlarının tasarımı ve imalat sonrasında bilimsel altyapısının ispatlanması çalışmaları merkezimizde gerçekleştirildi. Patent başvurularını yaptığımız test cihazlarımız uluslararası bilim literatürüne ve sektöre önemli katkılar sağlama potansiyeli taşıyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Süpüren Mengüç, “Rektörümüzün öncülüğünde geliştirilen ‘Ege Modeli’, üniversite - sanayi iş birliği projesi kapsamında çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdik. Pandemi döneminde, maskelerin nefes alabilirlik özelliğini ölçmek için özgün bir tasarıma sahip olan tamamen yerli imalat bir cihaz geliştirdik ve kullanıma sunduk. Önümüzdeki yıllarda da sektöre katkı sağlayacak yeni yöntem ve cihazların geliştirilmesini konu alan projeler üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.