VakıfBank Spor Kulübü’nden 8 Mart mesajı: “Tabii ki eşitiz”
Bursa'nın o mahallesinde binadakiler uzlaşamadı, pislikler sokağa aktı
08.03.2022 - Salı 01:12Bursa'da Mollaarap Mahallesi 7. Mert Sokak sakinleri, sokağın başında bulunan 17 no'lu binanın tuvalet atıklarının dışarıya aktığını söyleyerek isyan etti. Mahalleli, ilgili belediye ve BUSKİ'ye müracaat ettiğini ancak sorunun çözüme kavuşmadığını dile getirdi.
CANSU ÖZDEMİR - GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN /BURSA İGFA- Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mollaarap Mahallesi 7. Mert Sokak sakinleri, sokağın başında bulunan 17 no'lu binanın tuvalet atıklarının dışarıya aktığını ve bu atıkların yokuş aşağı akarak diğer sokaklara kadar ulaştığını belirtti.
Pis kokudan ve tuvalet atığı görüntüsünden rahatsız olan mahalleli; ilgili belediyeye, BUSKİ'ye ve Cimer'e konuyla ilgili şikayetçi olduklarını dile getirdi. Çocuklarının sokakta oyun oynarken pis bir ortamda bulunduklarını ve bu ortamın pek çok hastalığa yol açabileceğine değinen aileler, özellikle yağışlı havalarda atıkların yokuş aşağı sürüklenerek alt sokaklara kadar aktığını ifade etti.
7. Mert Sokak'ın başındaki binanın tuvalet atıklarının sokağa aktığını ve konuyla ilgili pek çok kuruma başvuruda bulunulduğunu belirten mahalle sakini, pis kokudan ve pis görüntüden rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Çocukların oyun oynamak için sokağa çıktıklarını ve hijyenik olmayan sokaktan hastalık kapabileceklerini ifade eden mahalle sakini konuyla ilgili şu sözleri söyledi; "Bizler, mahalle sakinleri olarak buradaki akıntı hakkında belediyeye yaklaşık 3-4 aydır teker teker, internet üzerinden başvuruda bulunduk. Sözlü olarak da telefonla arayıp konudan bahsettik. Geldiler, baktılar. Belediye buranın BUSKİ'nin görev alanı olduğunu söyledi.
BUSKİ de geldi baktı ve burada bir masraf olduğunu, apartman sakinlerinin dilekçe verdiği takdirde yıkım yapabileceklerini ve ücretini de binadaki sakinlerden almaları gerektiğini söylediler. İşin içine para girdiğinde kimse buna yanaşmadı. Biz de belediyeye kimsenin buna yanaşmadığını belirterek onların ilgilenmesi gerektiğini ve ödemeyi de binadaki daire başına hicve edilmesi gerektiğini söyledik. Kimse bu sorunu çözmedi. Biz sokak olarak, bu konudan mağduruz. Çocuklar oyun oynamak için dışarı çıkıyorlar her taraf pis koku, tuvalet atıkları. Buralara basıp eve gidiyoruz. Bu pisliği ayağımızdaki ayakkabılarla içeriye taşıyoruz. Bu olacak iş değil. Kimsenin konuya el attığı yok. Bu durumu bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."
Oyun oynamak için sokağa çıkan çocukların sağlık durumunu etkileyebilecek bir ortam oluştuğunu belirten mahalle sakini, yetkililere konunun çözüme kavuşmasıyla ilgili çağrıda bulundu. Pis koku ve pis görüntüden şikayetçi olan mahalle sakini, tuvalet atıklarının sokağa aktığını ve sokak yokuşlu olduğu için özellikle yağmurlu havalarda pisliklerin aşağı sokaklara kadar aktığını dile getirdi. Mahalleli; "Burada akan şey, tamamen klozete atılan tuvalet kağıtları ve insan dışkısı. Çocukların oynadığı toptan ellerine bulaşıyor ve oyun oynamaya devam ediyorlar. Bu ciddi bir sorun ve bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Süre tanınıp beklenilecek bir durum değil. Zaten geçen yaz ayından beri bu sıkıntı var.
Daha önce de dönem dönem bu sıkıntılar olmuştu ama bu kadar ayyuka çıkmamıştı. Şimdi biz o pislikleri de görmeye başladığımız için son derece rahatsızız. Sokakta oturan hemen hemen her komşumuz, ilgili belediyeye, BUSKİ'ye, zabıtaya ayrı ayrı şikayetlerde bulundu. İhbarı alınca geliyorlar ama bir çözüme kavuşmuyor. Çözüm noktasında kilitliyiz. Süre tanınıyor, belli sürelerde yapılması için tolere ediyorlar durumu ama bu artık insanlara 'çözün' diye bırakılacak bir durum değil. Bir an önce çözülmesi gerekiyor" sözleriyle yetkililere konunun bir an önce çözülmesi ile ilgili çağrıda bulundu.
Sokağa akan pisliklerin insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir noktada olduğunu belirten mahalle sakini pis kokunun evlerin içine kadar girdiğini ifade etti. Mahalle sakini ilgili yerlere şikayette bulunduğunu ancak kesin bir çözüme ulaşılmadığını şu sözleriyle aktardı; "Bu zamanda bu olay, utanç verici bir olay. Pis koku evlere kadar giriyor. Yazın bu durumu defalarca söyledik. Çözüme ulaşmadığı için bu şekilde konuşuyoruz. Şu an belirgin bir enfeksiyonel hastalık kapan yok ama ben önceki bu tarz bir rahatsızlık yaşadım. Belki de bundan dolayı kaptım ama net bilmiyorum."
Mahalle sakinlerinden biri, şikayet kaydı üzerine ilgili belediyenin adrese gelip rogardan gider temizliği yaptığını ancak bu çözümün yetersiz kaldığını ifade etti. Hijyen açısından endişelenen vatandaş konuyla ilgili ifadelerinde şu sözlere yer verdi; "Sokağımızın başında yer alan bir apartman var. Bu apartmanın giderleri ile ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntı 1 buçuk yıldır çözülemiyor. Biz mahalleli olarak sürekli belediyeyi arıyoruz. Belediye gelip rogardan çekme işlemi yapıyorlar.Apartmanın kendi giderleri ile ilgili bir sıkıntı olduğu için belediye onlara sadece uyarılarda bulunuyor. 4-5 katlı bir apartmanın tuvalet attıkları sokağa akıyor. Mesela geçen yaz çocuklarımız Bu atıkların üzerinde sokakta otun oynuyorlardı.
İnsan pislikleri sokağa taşmış durumda ve sürekli akıyor. En son zabıta geldi ve "bu sorunu giderin, giderilmezse daire başına bir fiyat belirleyip biz yapacağız." dedi. Bunun üzerinden de günler geçti. Sorunun giderilip giderilmediği de kontrol edilmedi. Bu pislik üzerinde yaşamaya devam ediyoruz. Heykel'e 15 dakika uzaklıkta olan bir mahalledeyiz. Sokağın içinde çok fazla küçük çocuk oturuyor. Biz o pisliklere basarak evimize gidiyoruz hiç hijyenik olmayan bir durum. Belediyeden 'özel mülk olduğu için kendi aranızda çözün' denildi. Siz de biliyorsunuz bu tip durumlarda herkes kendi kavuğuna çekilir. Herkes 'ben yapmadım' der. Bunun analiz çalışması da yapılamayacağına göre toplu halde bütün binaya bu İşlem bölünmeli. O yüzden kimse elini taşın altına koymak istemediği için şunu bekliyorlar; biri gerçekten gelecek, orada bu sorunu çözecek, hane başına cezayı yazıcak ve bu işlem bitecek. Bu binanın kendi içerisindeki anlaşmazlık yüzünden bütün bir sokağın ceremesini çekmesi çok yanlış. Bir diğer konu; bizim sokağımızdan alıp giden bu pislik bir alt sokaklara kadar inanıyor. O sokaklarda oturan insanlar bunun lağım suyu olduğunu bilmez. Bazen çocuklar ellerinden düşürdükleri şeyleri alıp tutabiliyorlar. Hiç bir şekilde hijyen olmayan bir durum söz konusu. Yere bastıkları ayakkabılarıyla ev içerisinde paspasa basabilirler. Her şey olabilir. Bir alt sokaklar bu durumun farkında değil ama biz biliyoruz."
BİNA SAKİNLERİNDEN MEHTAP KOÇ'UN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI
Mollaarap Mahallesi 7. Mert Sokak 17 nolu bina sakinlerinden Mehtap Koç, komşularının ''bina sakinleri uzlaşamadı'' iddiaları üzerine tepki gösterdi.
Kanalizasyon giderlerinin sokağa akması üzerine ilgili belediye ve BUSKİ'ye birçok kez başvuruda bulunduğunu belirten Mehtap Koç, yetkililerin binanın sorununu kesin olarak çözdüğünü dile getirdi. Konuyla ilgili birçok kurumu arayan, başvuruda bulunan Koç, komşularının söylemlerine karşılık, bina sakinleri olarak uzlaştıklarını, BUSKİ'ye gereken ücreti yatırdıklarını ve sorunun çözümü için gerekenleri yaptıklarını ifade etti. 28 Şubat'ta BUSKİ'ye başvuru kaydı oluşturan Mehtap Koç, kendisine yetkililerin yağışlı havada işlem uygulayamadıklarını ilettiğini ve işlem için gün verdiklerini belirtti.
Mehtap Koç, konuyla derinden ilgilendiğini belirterek komşularının bu tavrına üzüldüğünü ifade etti. Koç'un ifadelerine göre BUSKİ, Mollaarap Mahallesi 7. Mert Sokak'taki 17 nolu binanın kanalizasyon sorununu çözdü.